#Moti_Pulao #pearl_pulao MOTI PULAO / Simple Oakistani Cuisine

 Moti Pulao recipe//Koffta Pulao recipe//Simple Pakistani Cuisine


Moti Pulao recipe//Koffta Pulao recipe//Simple Pakistani Cuisine

پلائو انتہائی خوشبودارڈش ہے اور اس میں خوبصورت مصالحے کا شاندار استعمال اسے ایک انتہائی نفیس ڈش بنا دیتا ہے۔اس کے مصالحوں کے خوبصورت تناسب نے اسے ذائقہ دار بنانے اور بڑے پیمانے پر دنیا میں پھیلانے میں کلیدی کردار ادا کیا۔
مختلف طرح کی رائس ڈشز پاکستان کے بیشتر علاقوں میں بہت مشہور ہیں جو چاول کا ایک بہت بڑا برآمد کنندہ اور استعمال کنندہ ہے۔ باسمتی چاول عام طور پررائس ڈشز استعمال ہوتی ہے ، اور چاول کے پکوان کبھی کبھی دیگر ڈشز کے ساتھ  ملا کر کھائے جاتے ہیں۔پاکستانی کھانے کی سب سے آسان ڈش سادہ پکا ہوا چاول (چاول) ہے جو دال (دال) کے ساتھ کھایا جاتا ہے۔ کھچڑی صاف دال چاول ہے جو دال کے ساتھ پکایا جاتا ہے۔ کڑہی چاول سادہ پکا ہوا چاول ہے جو کڑہی کے ساتھ کھایا جاتا ہے۔ بریانی گائے کے گوشت ، بھیڑ ، چکن ، مچھلی یا کیکڑے کے ساتھ پکایا جاتا ہے۔پلائو، ایک چاول کا ڈش بنیادی طور پر وسطی ایشیاء ، جنوبی ایشیاء اور مشرق وسطی میں کھایا جاتا ہے
پلائو کافی عالمی کھانا ہے۔ قدیم فاتح اور خانہ بدوش چرواہے اس اسلامی شعبے کے مرکزی ڈش کو پرانی دنیا کے کونے کونے تک پھیلانے میں معاون تھے۔ تاریخ کا کہنا ہے کہ فارسی باورچی خانے کے شیف  بکرے اور بھیڑوں کے پلاؤ بناتے تھےپرشین شیف چاولوں کو کئی گھنٹوں تک گوشت کے نمکین پانی میں پکاتے  تاکہ یہ کرسٹل کی طرح چمک اٹھے ، تاکہ ابلتے ہوئے گوشت کا ذائقہ چاول  میں کمال ہوجائے  اورپھر یہ ایک خوبصورت ڈش میں تبدیل ہو گئے جب اس ڈش نے خانہ بدوش چرواہوں کے ڈیروں سے خلیفہ کے درباروں تک سفر کیا۔
پچھلے چند عرصے کے دوران پاکستانی کوزین کے مینو میں واقعی کچھ سوادج اور خوشبودار پلائو ترکیبیں بنی ہیں۔ چنا پلاؤ چکن سبزی پلاؤ، چکن چینی پلاؤ، وائٹ چکن پلاؤ، مٹن پلاؤ،میتھی مٹرپلاؤ، کابلی پلاؤ،مٹرپلاؤ،پنجابی پلاؤ

Moti Pulao recipe//Koffta Pulao recipe//Simple Pakistani Cuisine

Watch full video for Complete recipe


INGREDIENTS:

  • Beef mince meat 1/2 kg
  • Egg 1
  • Ginger Garlic Paste 1 tbsp
  • Roasted Ground Grams 3 tbsp
  • Red Chillies Powder 1 tbsp
  • Garam masala powder 1 tsp
  • Chart masala 1 tsp
  • Salt 1 tsp
  • Onion chopped 1 medium size
  • Green chillies 3-4
  • Chopped Coriander 2 tbsp

Preparation mince meat Balls:

  1. Take the 1/2 Kg mince meat in a bowl.
  2. add all ingredients in it one by one.
  3. First add roasted ground  grams.
  4. then add red chilli,garam masala powder,chart masala and salt.
  5. now add ginger garlic paste.
  6. and half egg.
  7. now add chopped coriander,green chillies and onion.
  8. mix all these ingredients with beef mince meat well.
  9. now Set it aside for 15 minutes in a refrigerator.
  10. After 15 minutes make meat balls from that mince meat.

INGREDIENTS  OF PULAO:

  • Rice 1/2 Kg
  • Onion (sliced) medium size 2
  • Tomatoes 2
  • Green chillies  4-5
  • Green Coriander for garnishing
  • Cooking Oil 1 cup
  • Whole Spices Such as:
  • (Green Cardamom
  • Black Cardamom
  • Cinnamon Sticks
  • Cumin Seeds 1 tsp
  • Cloves
  • Black Paper
  • Star Anise)
  • Salt & Fennel Seed Crushed 1 tbsp
  • Lemon juice of 1 lemon
  • Yogurt 1/2 kg
  • Ginger/Garlic Paste 1 tbsp

How to Cook Koffta Pulao:

  1. First of all Add  cooking oil in the Pan.
  2. Heat the Oil and add whole spices in the pan.
  3. Fry these spices a little bit.
  4. Now add sliced onion.
  5. Fry the Onion until it turned brown.
  6. when the onion turned light golden,add ginger/garlic paste.
  7. after frying the ginger/garlic paste,add sliced tomatoes.
  8. put bay leaves and fry them with all ingredient.
  9. at last add the yogurt.
  10. add salt & crushed fennel seeds 1 tbsp.
  11. After frying all spices well and add half glass of water.
  12. now add meat balls in this watery masala one by one.
  13. now let the meat balls cook in ingredient for.
  14. shake the pan to flip the meat balls.
  15. Don't use the spoon,otherwise they will break
  16.  then fry them with green chillies and lemon juice.
  17. Now add 1 glass water.
  18. Cover & Cook it for 15 minutes.
  19. After 15 minutes the meat balls are cooked well.
  20. Now separate the meat Balls from masala.
  21. and set aside in a plate.
  22. Now add rice in the masala.
  23. and add 1 glass water more if required.
  24. Now cover & cook rice for few minutes.
  25. When water start to dry and rice is ready for steam,put
  26. meat ball over the rice.
  27. and sprinkle green coriander & fried brown onion.
  28. now steam the rice for 15 minutes on low flame.
  29. after 15 minutes serve them with yogurt.
Moti Pulao recipe//Koffta Pulao recipe//Simple Pakistani Cuisine

SimplePakistaniCuisine

I m doing job.but I have interest to earn money online and cook healthy & delicious food

Post a Comment

Previous Post Next Post