Handi Achar//Clay pot Pickle//Simple Pakistani Cuisine

Handi Achar//Clay pot Pickle;

Handi Achar//Clay pot Pickle//Simple Pakistani Cuisine
 Handi Achar//Clay pot Pickle

آم کا اچار آم کا استعمال کرتے ہوئے اچار کی ایک قسم ہے۔  یہ جنوب اور جنوب مشرقی ایشیاء میں بہت مشہور ہے۔  کھٹے / مسالے دار اچار تجارتی لحاظ سے بھی دستیاب ہیں۔ 
آم کے اچار کی متعدد اقسام تیار کی جاتی ہیں جو خطے اور استعمال شدہ مصالحوں پر منحصر ہوتی ہیں 
زیادہ تر سبزیوں کی طرح ، اچار تقریبا تمام پانی میں ہوتا ہے اور اس میں چربی یا پروٹین بہت کم ہوتی ہے۔ ان میں وٹامن کی بھی زیادہ مقدار ہوتی ہے کیونکہ  نمکین پانی سے اچار سے پانی نکل جاتا ہے۔
آپ کے وژن ، مدافعتی نظام اور صحت مند حمل کے لئے اہم وٹامن اے کی روزانہ قیمت کا 21٪ -24٪
آپ کی روزانہ کی پوٹاشیم کی ضرورت کا 5٪ ، جو آپ کے اعصاب کو صحیح کام کرنے میں مدد کرتا ہے
وٹامن سی کی روزانہ کی ضرورت کا 3٪ -4٪ ، ایک ایسا اینٹی آکسیڈینٹ جو آپ کے خلیوں کو نقصان سے بچاتا ہے اس میں وٹامن کے کا 23٪ ، جو آپ کے خون کے جمنے میں مدد کرتا ہے اور آپ کی ہڈیوں کو مضبوط رکھتا ہے
اچار کا رس ، خاص طور پر اس میں سرکہ ، آپ کے بلڈ شوگر کی سطح کو برقرار رکھنے میں بھی مددگار ثابت ہوسکتا ہے۔ اس سے ان لوگوں کو فائدہ ہوسکتا ہے جو ذیابیطس کے خطرے میں ہیں۔
Here we have presented the very traditional recipe of raw mangoes pickle.First the raw green mangoes were washed properly and cutted them into four medium size pieces then these dried pieces are marinated with salt and turmeric.Put these marinated raw mangoes pieces into clay pot for 2-3 days and covered tightly.After 2-3 days the salted yellowish water will be separated from these pieces.So separate raw mangoes from the water and put all pickle spices & mustard oil in that salted,yellowish water.When spices mixture is ready.Add that mixture into marinated pieces of mangoes. And cover them for 2-3 days until these spices are mix well with the mangoes pieces and give specific mangoes pickle smell.And the raw mango pieces get soft properly.
کچا آم یا ٹینڈر آم pickle کے لئے استعمال ہونے والی پھلوں کی سب سے مشہور قسم ہے

Watch Full Video fro Complete Recipe;


Prepatation on 1st stage;

  1. Wash & Cut the green raw mangoes in four pieces equally
  2. now pour SALT & TURMERIC on it.
  3. mix all pieces of raw mangoes with salt & turmeric well.
  4. now put all pieces with masala in a clay pot.
  5. cover clay pot tightly.
  6. leave for 2 days to let the mangoes soften.
  7. AFTER 2 DAYS mangoes pieces get soften.
  8. and drain of the water from mangoes pieces due to salt.
  9. separate the water & mango pieces.
  10. Dry these pieces under sunlight for few hours.
Handi Achar//Clay pot Pickle//Simple Pakistani Cuisine
 Handi Achar//Clay pot Pickle

INGREDIENTS for Achar/Pickle spices;

  1. Raw Mangoes (kerry) 2 kg
  2. Salt 1 tbsp
  3. Mustard seeds 1 tbsp
  4. Fenugreek seeds 1 tbsp
  5. Carom seeds
  6. Turmeric 1 tbsp
  7. red chilli powder 2 tbsp
  8. Black seeds 1 tbsp
  9. fennel seeds 1/2 cup
  10. coriander seeds 1/2 cup
Handi Achar//Clay pot Pickle//Simple Pakistani Cuisine
 Handi Achar//Clay pot Pickle

Prepatation on 2nd stage;

  1. heat the frying pan & roasted fennel & coriander seeds.
  2. let them cool after roasting for few minutes.
  3. now crush roasted fennel & coriander seeds and 
  4. mix with all spice like salt,red chilli,turmeric
  5. mustard & fenugreek seeds,black seeds.carom seeds
  6. the water that separated from salted pieces of mangoes 
  7. mix with mustard oil& all dried and roasted spices. 
  8. now add that water with dried and roasted spices into 
  9. salted raw mangoes pieces.
  10. Put all these mangoes pieces with spices into claypot.
  11. Cover the claypot again & set aside for 2-3 days.
  12. Uncover it after 2-3 three days until spices are marinated 
  13. well and pieces are get soft
Handi Achar//Clay pot Pickle//Simple Pakistani Cuisine
 Handi Achar//Clay pot Pickle

Handi Achar//Clay pot Pickle//Simple Pakistani Cuisine
 Handi Achar//Clay pot Pickle
NOTE;
  • HEAT THE MUSTARD OIL UNTIL IT SMOKE,THEN LEAVE IT TO COOL.
  • POUR THE COOL OIL OVER THE MANGOES...THEN COVER THE CLAYPOT TIGHTLY FOR 15 DAYS.






SimplePakistaniCuisine

I m doing job.but I have interest to earn money online and cook healthy & delicious food

Post a Comment

Previous Post Next Post