Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey//Simple Pakistani Cuisine

 

Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey


Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey//Simple Pakistani Cuisine
Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey
کباب  دراصل  گوشت کے ساتھ پکا ہوا ایک پکوان ہیں۔  کباب کی متعدد قسمیں دنیا بھر میں مشہور ہیں۔ایشیاء ، مسلم دنیا ، اور ہندوستان،پاکستان اور مشرق وسطی کی مختلف حصوں میں گوشت کے کباب مختلف قسم کے  پکوان بنا ئے جاتے ہیں۔کباب باریک گوشت پر مشتمل ہوتے ہیں اور ان میں زیادہ تر سبزیوں کے علاوہ میشڈ پیاز اور مخصوص ترکیب کے مطابق مختلف مصا لحے شامل ہوتے ہیں۔ مختلف قسموں کے کباب تیارکیے جاتے ہیں۔ کباب کو زیادہ تر چاول یا روٹی کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔ اس کے علاوہ ، کباب کو سبزیوں اور کچے پیاز کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔ اگرچہ کباب عام طور پر آگ کے اوپر سینکر پکایا جاتا ہے ، لیکن کچھ کباب کے پکوان تندور میں ایک پین میں پکائے جاتے ہے یا کچھ کباب  اسٹو کی طرح تیار کیا جاتا ہے۔ کباب کے لئے روایتی گوشت زیادہ تر اکثر مٹن یا بھیڑ کا ہوتا ہے ، لیکن علاقائی ترکیبوں میں گائے کا گوشت ، بکرا ، مرغی ، مچھلی بھی استعما ل ھوتا ھے۔
 پاکستان کے کھانوں پرمغلائی کھانوں کے زمانے اور جدید پاکستان کھانوں کے کے اثرات ہیں۔ یہاں کباب کی تمام اقسام ہیں جیسے سیخ ، چپلی ، شامی اور بھنے ہوئے اور گرل والے گوشت کی دیگر اقسام۔ چونکہ پاکستان ایک مسلم اکثریتی ملک ہے ، لہذا یہاں گوشت جیسے چکن ، بھیڑ ، مچھلی اور گا ئے کے گو شت کے کباب بنائے جاتے ہیں۔ سیخ کباب ایک قسم کا کباب ہے ، جو جنوبی ایشیاء میں مشہور ہے ، مصالحے دار بھنا ہوا اور کٹے ہوئے گوشت جوکہ عام طور پر بھیڑ ، گائے کا گوشت یا مرغی کے ساتھ بنا ہوتا ہے ، جس کو عام طور پر باربی کیو ، یا تندور میں پکایا جاتا ہے۔
سیخ کباب نرم اور رسیلا ہوتے ہیں ، جن میں مختلف مصالحے جیسے ادرک ، لہسن ، ہری مرچ مرچ ، پاوڈر مرچ اور گرم مصالہ کے ساتھ ساتھ لیموں کا رس ، پودینہ کے پتے بھی پائے جاتے ہیں۔ بعض اوقات ذائقہ کو مزید بڑھانے کے لئے اضافی چربی شامل کی جاتی ہے۔ سیخ کباب عام طور پر رائتہ ، سلاد ، پیاز کے ٹکڑے ، لیموں کی پیس یا ہری چٹنی کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے اور نان روٹیوں یا پراٹھا کے ساتھ کھایا جاتا ہے۔ توا یا پین پر چکن سیخ کباب  پکانے کا ایک اور طریقہ کافی مشہورہورہا ہے ۔ یہ طریقہ کافی 
آسان ہے۔ جس میں سیخ کبا ب کوسالن کی طرح تیار کیا جاتا ھے

Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey//Simple Pakistani Cuisine
Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey

A delicious kabab curry in which succulent seekh kababs is singed with cut onion tomatoes, hacked green chillie,green coriander and cut ginger and polished off with coal smoke for an exemplary bar-b-que smell. Seekh Kabab Masala can be appreciated with naan or your number one rice. 
One of our Eid table unquestionable requirements is this Seekh Kabab Masala and as I would see it is best combined with my form of Easy Afghani Kabuli Pulao. What's more, in the event that you are not a rice individual, attempt them with my Pakistani-Style Roghni Naan. 
What's more, not just for Eid, this fragrant curry sneaks up all of a sudden and can be served to hoist any supper. Particularly that smoke of coal in the end makes this dish so glorious flavorful.
Make the combination of salt, red bean stew powder, garam masala powder, green stew, coriander, ginger garlic glue and hacked hamburger and roll into seekh kabab shape. 
Well brown the onion in cooking oil than add tomato and ginger garlic glue in it. Add salt, red bean stew powder, coriander powder and turmeric powder and keep searing. Than put kababs in it and cook on light fire for five minutes. Than steam with coal. Serve subsequent to adding garam masala powder , coriander, green stew and ginger.


Watch full Video for Complete Recipe






INGREDIENTS

  1. Beef mince  500 gm
  2. Ginger garlic paste 1 tbsp
  3. lemon juice 2 tbsp
  4. roasted gram//chana paste 3 tbsp
  5. red chilli 1 tsp
  6. salt 
  7. roasted cumin powder
  8. garam masal//grinded spices
  9. chaat masala
  10. chopped onion 1 small size
  11. chopped green chilli 2-3
  12. chopped green coriander 1 tbsp
  13. chopped green mint 1 tbsp

Preparation method of kabab;


  1. put the all hamburger mince in a blender 
  2. presently add all flavors such red chilli,salt 
  3. cumin powder,garam masala and chaat masala. 
  4. presently add ginger garlic paste,lemon juice, gram glue. 
  5. presently mix this load of fixings with hamburger mince well. 
  6. subsequent to mixing spices,add hacked onion and green bean stew. 
  7. mix slashed onion and stew marginally. 
  8. presently take out the mince meat from blender. 
  9. furthermore, blend green coriander and mint with mince meat. 
  10. presently mince meat for kababs is prepared. 
  11. presently make chunk of mince meat and put them away.

Ingredients for Preparation of kabab masala/gravy;


  1. Onion medium size 5
  2. cooking oil 1 cup
  3. red chilli 1 tbsp
  4. salt 1 tsp
  5. turmeric powder 1 tsp
  6. grinded cumin powder 1 tsp
  7. yogurt 1.2 cup
  8. chopped red chilli 2-3
  9. cinnamon stick 2-3
  10. cardamom (black & green) 2-3
  11. ginger garlic paste 1 tbsp
  12. green coriander chopped 1 cup
  13. sliced tomatoes 4

Preparation of method of kabab masala/gravy;

  1. heat oil in a pan.
  2. add cardamoms & cinnamon
  3. fry them a bit & add ginger garlic paste.
  4. fry paste a little bit,now add sliced onion.
  5. saute onion briefly and afterward add every dried flavor.
  6. like red chilli,turmeric,salt,cumin powder.
  7. after frying the spices,add sliced tomatoes & green chillies.
  8. cook all ingredients for a while on medium flame.
  9. now make the kababs of mince meat.
  10. presently keep the kabab on these fixings individually. 
  11. you can give the mince meat the  shape of seekh kabab.
  12. now add yogurt all over the kabab.
  13. presently cover and cook kabab on low fire for 40 to 45 minutes. 
  14. following 45 minutes embellish the kababs with hacked coriander.
  15. now dish out & serve with chapati

        Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey//Simple Pakistani Cuisine
        Beef dum kabab//dumkabab//Beef seekh kabab gravey

        Note;Don't flip or stire the kababs. Don't add the extra water  in the kababs.




        SimplePakistaniCuisine

        I m doing job.but I have interest to earn money online and cook healthy & delicious food

        Post a Comment

        Previous Post Next Post